Pages

laupäev, 1. juuni 2013

Ilm Kiili vallas 29.05.2013..31.05.2013

29.05..31.05 oli Kiilis ja selle lähedal vaheldusrikas ilm. Sel ajavahemikul olid hämmastavad pilvemaastikud. Eriti suurejooneline oli 30.05 õhtu, kui taevas oli hämmastavalt kontrastne.

29.05 oli (minu arvates) eriline sellepoolest, et selle kuupäeva ainus Põhja-Eesti rünksajupilv liikus üle õhtul, mitte pärastlõunal või õhtupoolikul. See pilv tekkis Venemaa lääneosas. Kuna oli stabiilne, siis läbis mitusada km, kuni hakkas alles Loode-Eestisse jõudes hajuma. Pilv riivas põhjaservaga ka Kiilit ja selle ümbrust, kus sadas ka vihma. Rünksaju pilv põhjustas ka nõrga pagituule suunaga idast lõunaedelani. Enne seda oli mõnda aega tuulevaikus. Pilve eemaldudes pöördus tuul tagasi idakaarde. Kuna oli kella 21:00 ja 22:00 vaheline aeg, siis oli valguse jaotus ja värvus samuti huvitav - pruunikas-kuldse/kollakas-oranži varjundiga.

Videod:
http://www.youtube.com/user/EestiLoodus/videos?query=29.05



Fotod:











30.05 oli õhtul kella 18:00 ja 19:00 vahel märgata lõunakagust lähenevat rünksajupilvede vööndit ning kella 19:00 ja 19:30 vahel oligi see eelpool mainitud taeva terav kontrastsus. Põhja- ja loodetaevas oli peaaegu selge ja päike paistis, kuid lõuna- ja kagutaevas oli ähvardavalt tumesinine. Kella 19:30 ajal pöördus ida- ja kirdetuul lähenenud pagituule tõttu lõunasse. Enne seda oli 10..20 sekundit tuulevaikust, mille tõttu oli kuulda eemalt läheneva pagituule põhjustatud lehtpuude ühtlast sahinat. Samal ajal oli näha ka puudelt kerkimas õietolmupilvi, kuid see vaatemäng ei kestnud 1 minutist kauem. Õietolm oli nähtav tänu päikesepaistele tumeda sajuala taustal. Mõni minut hiljem päikesepaiste kadus ning taeva kontrastid vähenesid.
Äikesevihm oli mõõdukas, kuid enamus sajust nõrk.

Videod:
http://www.youtube.com/user/EestiLoodus/videos?query=30.05

Fotod:
















Järgnevad fotod on pildistatud pärast äikesevihma, mil pilv oli eemaldunud ja hajumas.







31.05 oli samuti äikest ja seda 3 korda - päeval, õhtupoolikul ja siis õhtul. Õhtupoolikul saabunud äikesepilved lähenesid idakagust ja kagust. Saabudes olid need ühinenud ning põhjustasid mõõduka pagituule idast. Oli näha ka madal pilveserv. Äikesevihm oli mõõdukas sarnaselt eilsele, kuid nõrk sadu jätkus veel umbes 40 minutit. (Saju kogukestus maksimaalselt 1 tund)
Õhtul saabus järgmine äikesekolle, kuid selle sadu oli nõrk, kuna Kiili vald jäi servaalale.

Videod:
http://www.youtube.com/user/EestiLoodus/videos?query=31.05

Fotod:













Fotod õhtusest äikesekoldest:









Fotod on jäädvustatud Kiili lähedal.

3 kommentaari:

  1. Mõnedel piltidel on maa osakaal liiga suur, eriti 30. mai piltidel, sest pilved on ülesäritunud. Kui on eesmärgiks pilvi pildistada, siis tahaks neid ka just näha.
    Mõttekas on teha siis näiteks mitu erinevat pilti samast vaatest, hiljem saab ju kõige parema välja valida või panna võrdluseks kaks pilti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma muidu proovisin pildistada ülekaalukalt pilvi, kuid siis jäi sajuala peaaegu süsimustana. Maad ongi piltidel, et sajuala toon õige oleks.

      Kahjuks on jah nii, et kaamera pole inimsilm, et kõik oleks võrdse säritusega.

      Videod on ka olemas. Vaatega 360 kraadi.

      Kustuta
  2. Vat sellisel juhul ma teengi ühest ja samast asjast mitu pilti. Aga see oleks efektne, kui sajuala jääb süsimust - miks ei võiks foto selline olla?
    Pildid ei ole halvad, vaid head. Heade piltide korral hakkavad puudused paremini silma.

    VastaKustuta