Pages

laupäev, 15. september 2012

Öine pagi Kiili vallas 30.07.2012

29.07 hilisõhtul jõudis Edela- ja Lääne-Eesti saartele pagijoon, kus tuuleiilid ulatusid kuni 32 m/s. See äikesetorm liikus põhja suunas, kuid samal ajal laienes kirde ja ida poole ning hakkas nõrgenema.

Seetõttu tekkis mul mõte, et see pagi võib ka Kiilini jõuda ning võiks parem õue minna. Õue läksin kella 22:40 ajal. Temperatuur oli +22..+23 kraadi ning õhuniiskus umbes 80%. Tuul puhus idast ja oli nõrk. Edela ja lääne poolt oli näha sähvatusi - vinese õhu tõttu enamus oranžika varjundiga.

30.07, kell 00:00 puhus läheneva pagi ees juba kagutuul ning temperatuur tõusis vahetult enne pagi jõudmist umbes 1-2 kraadi võrra. Äike oli hajunud, kuid pimedusest oli näha lähenemas mustendavat madalat pilveserva, mis lähenes üsna kiiresti. Kui pilveserv oli peaaegu kohale jõudnud, siis hakkas edela poolt kostuma ühtlast lehtpuude sahinat. Ma olin samal ajal viljapõllu keskel ühe tee ääres. Pilveserv oli siis selgelt eristatav ja kobrutav - pilve serv meenutas 08.08.2010 äikesetormi saabumist.
Tuul pöördus minutiga kagust edelasse ja hakkas tugevnema - pagi jõudiski kohale. Kell oli umbes 00:15. Mõni minut hiljem läksin ühe valgustatud hoone ette, bussipeatuse juurde, et pagi filmida. Tipphetkel oli tuulte kiirus kuni 15 m/s. Filmimise ajal oli tunda õhu jahenemist, kuid seda vaid mõne kraadi võrra. Kogu pagi kestel puhus tuul edelast. Kella 00:45 ajal tuul taas nõrgenes ning saabus tuulevaikus - pagi oli üle läinud.

Seejärel hakkas tuul uuesti idast ja kagust puhuma. Temperatuur oli +21 kraadi.

Video pagist: http://www.youtube.com/watch?v=6S2wYSHQaR8

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar