Pages

esmaspäev, 17. september 2012

Ööläbi õues 04.08

04.08 öösel ja varahommikul oli soe ja üsna sajune ilm. Sadude tõttu oli väga niiske - keskmine õhuniiskus 95%. Minimaalne temperatuur oli +16..+17 kraadi. Alates 03.08 hilisõhtust kuni 04.08 öösel umbes kella 01:30-ni oli võimalik näha Edela- ja Lõuna-Eestisse jõudnud hajuva äikesekolde sähvatusi. Välkude sagedus oli väike - iga mitme minuti tagant 1 sähvatus. Äikese lõppstaadiumis veelgi vähem - 1 sähvatus keskmiselt iga 10 minuti tagant. Äikesekolde rünksajupilv muutus hajudes väga laiaulatuslikuks. Alasi ulatus Kuud varjutama isegi Kiili vallas. Lõpuks saabus ka sadu, kuid see oli nõrk. Sadu kestis vahepausidega kuni hilisööni/varahommikuni - umbes kella 05:00-ni. Siis saabus mõnetunnine paus, kuid ka siis oli lühiajalisi nõrke sajuhooge.
Ilmamuutus leidis aset natuke enne kella 08:00-t. Siis lähenes edelast maskeeritud rünksajupilv ühes nõrga äikesega (1 mürin iga 5-10 minuti tagant). Taevas oli sellest hoolimata nagu lauspilves. Hakkas vihma tibutama ning hakkasin puu alla minema. Vihm tugevnes veidi ning mõtlesin, et kui äike ei haju, jooksen ruttu kodu poole - äikesega on puu all ohtlik.
Kui äike jõudis lähemale, siis kostus viimane mürin ning äike oligi läbi. Sadu tugevnes. Jooksin metsa, ühe kõrge tiheda kuuse alla varju ning hakkas sadama paduvihma. Sadu kestis peaaegu umbes tund, kusjuures saju intensiivsus püsis enam-vähem sama - paduvihm. Saju ajal mõtlesin, et lõpuks ikkagi kuusk hakkab läbivettimisest tilkuma. (nii juhtus viimati 2006. aasta suvel kui sadas 1,5 tundi järjest padukat ja eemal kärgatas äikegi ning jooksin läbi vihmasaju koju ja jõudsin tuppa läbivettinuna) Seekord läks napilt. Sadu nõrgenes just siis kui kuuse okstelt esimesed suuremad piisad langema hakkasid. Vastu alumisi oksi langedes muutusid uduvihma piiskade taolisteks. Saju lõppedes 'sadas' kuuse all juba mõõdukat uduvihma ning seadsin sammud kodu poole. Kell oli kuuse alt minnes juba peaaegu 09:30 saanud. Kodus vaatasin EMHI radaripilti ja Sat24 animeeritud pildiseeriat ning selguski, et see rünksajupilv oli otse üle Kiili ja selle lähiümbruse liikunud.

Mõned pildid tollest varahommikust:



Koht kuuse all, kus tund aega saju lõppemist lootsin.

Fotod pildistatud Kiili lähedal.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar