Pages

laupäev, 15. september 2012

Ööläbi õues 29.07.2012

28.07 hilisõhtul arenes Lääne-Eestis rohkelt rünksajupilvi ühes äikesega. Välgusähvatused olid ka Kiili vallani nähtavad. Need pilved liikusid edasi Lõuna-Soome, kus ühinesid laialdaseks äikesesüsteemiks. Samal ajal arenesid mõned rünksajupilved ka ida-kirde pool. Needki ühinesid selle äikesesüsteemiga. Lõpuks oli enamus Lõuna-Soomest äikesevihmade meelevallas. Sähvatusi oli Kiili lähedalt endiselt näha. Kuna need olid kauged, siis paistsid kõik sähvatused oranžikas-punastena, sest saabunud troopiline õhumass oli vines. Äike oli vaadeldav 29.07 umbes kella 03:00-ni.

29.07 olid öö ja varahommik väga sooja ja niiske ilmaga. Minimaalne temperatuur oli +21..+22 kraadi. Puhus nõrk kuni mõõdukas kagutuul. Suhteline õhuniiskus oli 80% piires.
Kella 04:00 ajal arenes Kiilist lõunas kiiresti rünksajupilv, millesse tekkis "kuiv" äike. Pilv möödus kagupoolt ning eemaldus kirde poole. Välgud olid pilve alasist nähtavad ja mõned lõid sealt isegi välja ning olid helesinaka varjundiga. Äike kestis päikesetõusuni. See sama rünksajupilv tekitas siis ka Tyndalli efekti. Päikesetõusu ajal oligi ümberringi näha arvukalt rünksajupilvede roosakas-oranže tippe.
Kell 07:00 lähenes läänepoolt uus rünksajupilv ning see tõi Kiili mõõduka lühiajalise saju kella 07:15 ja 07:30 vahel. Äikest see pilv ei toonud.

Lühike video tollest varahommikust: http://www.youtube.com/watch?v=aW1ziJi2PcY


Fotod läänepool arenevatest rünksajupilvedest 28.07 hilisõhtul:




Fotod 29.07 ööst ja varahommikust:













































Fotod pildistatud Kiilis ja selle lähedal.

3 kommentaari:

  1. Mõned pildid on lausa 12 punkti väärilised 10-palli süsteemis. Tore, et oled viitsinud nii palju pilte üles panna, sest siin on, mida vaadata. Aitäh!
    See konvektsioon ei lähtu piirkihist, vaid arenes troposfääri keskosas, kus oli väga kõrge CAPE ja juba väike õhu liikumine võis suure konvektsiooni vallandada. Suurt potentsiaali selleks näitab ka Harku sondeering: http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=europe&TYPE=PDF%3ASKEWT&YEAR=2012&MONTH=07&FROM=2900&TO=2900&STNM=26038
    Jällegi huvist ja teadmiste täiendamise eesmärgil küsin, kas ja mille järgi oskad vaadata õhumassi energiat?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ausaltöeldes eriti ei oska. Niipalju kui tean, siis vaatan õhumassi energiat põhiliste faktorite järgi: kastepunkti temperatuur, tuulenihe, frontaalsüsteemid. (ja muud sellised põhitegurid).

      Kustuta
  2. Aa selge, ma teen siis nii, et kirjutan õhtuks blogisse sama hommiku kohta, sest mul on pildid samadest hetkedest, aga Tallinnast ning selgitan seoseid termodünaamilise diagrammiga, mille lingi tõin.

    VastaKustuta